ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

αξιοθεατα στα καλαβρυτα

ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΡΩ

Τα Καλάβρυτα, γνωστά για την ιστορικότητα τους, έχουν την ιδιαίτερη προτίμηση πολυπληθών –κυρίως Ελλήνων- τουριστών. Η απόσταση από την Αθήνα είναι μόλις 190 χιλιόμετρα, που καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από Εθνικά οδό. Ο κόμβος για τα Καλάβρυτα βρίσκεται στο 159 χιλιόμετρο της εθνικής Αθηνών – Πατρών. Επίσης, η σύνδεσή τους γίνεται και σιδηροδρομικώς (22 χιλιόμετρα από το Διακοφτό) με τον περίφημο και μοναδικό Οδοντωτό Σιδηρόδρομο, που διασχίζει (ανεβαίνοντας) το ξακουστό Φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού: μια ατραξιόν γνωστή στο Πανελλήνιο, αλλά και στο εξωτερικό.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ

To μοναστήρι της Αγίας Λαύρας με τα σπανιότατα κειμήλια και το ιστορικό Λάβαρο. Αυτό που ύψωσε σημαία ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και όρκισε τα παλικαριά, για να αρχίσει η Επανάσταση και να ελευθερωθούν πρώτα τα Καλάβρυτα στις 21 Μαρτίου του 1821. (5 χλμ. από την πόλη)

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Σ’ αυτό το συμβολικό κτήριο του Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας. (150μ. από το ξενοδοχείο)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

Τo μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου (χτισμένο πάνω σε βράχο) με τη θαυματουργή, ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας, (ένα από τα 4 έργα του Απόστολου Λουκά, κατασκευασμένη από κερί και μαστίχα).

(10 χλμ. από την πόλη)

ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ

Το Σπήλαιο των Λιμνών είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης και δύσκολα μπορεί κάποιος να συναντήσει όμοιό του. Το σπήλαιο διαθέτει λαβυρινθώδεις διαδρόμους,  ιδιαίτερους σταλακτικούς σχηματισμούς και κλιμακωτές, σε τρείς ορόφους λίμνες.

(17 χλμ. από την πόλη)

ΟΔΟΝΤΟΤΟΣ

Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοφτού – Καλαβρύτων είναι οδοντωτή σιδηροδρομική  που συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα.
Ο οδοντωτός διασχίζει το Φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 χιλιομέτρων. 

ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ

Ο Τόπος Θυσίας είναι το μνημείο της εκτέλεσης των Καλαβρυτινών. Εκεί, στον λόφο του Καπή στις 13-12-1943, οδηγήθηκαν και εκτελέστηκαν όλοι οι άνδρες της περιοχής από 14 χρονών και πάνω, από τους Γερμανούς κατακτητές.

(500μ. από την πόλη)

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Σε 12 μόλις χλμ. από την πόλη βρίσκεται το χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων (1600 – 2200 μ. υψόμετρο). Επισκεφτείτε το Χ.Κ. Καλαβρύτων:
– Για να απολαύσετε την ομορφιά του Χελμού και την αύρα των μυρίων ελάτων, που σκεπάζουν τις πλαγιές του θρυλικού βουνού.
– Για να κάνετε ΣΚΙ και να παίξετε χιονοπόλεμο, αν είναι χειμώνας.
– Για να μάθετε ΣΚΙ, αν το επιθυμείτε, αφού λειτουργεί Σχολή στο Χιονοδρομικό.

Το Χ.Κ. Καλαβρύτων Υπάρχουν διαθέτει συνολικά οκτώ αναβατήρες και δεκατρείς πίστες που περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας, συνολικού μήκους 20 χλμ.